Bent je jouw bestaande badkamer beu of is de badkamer simpelweg toe aan vervanging door veroudering? Dan ben je ongetwijfeld al druk bezig met het zoeken naar geschikte tegels, sanitair en accessoires. Maar heb je ook aan het energieverbruik gedacht? Als je namelijk je badkamer duurzaam maakt kun je heel eenvoudig best wat energiekosten sparen en daarnaast help je de wereld een stukje beter te worden. Lees snel verder om erachter te komen hoe je een duurzame badkamer creëert.

Duurzaam begint bij het design

Om duurzaamheid goed door te voeren, is het verstandig om te beginnen met design. Vanuit duurzaamheidsoogpunt zijn bijvoorbeeld glas en keramische tegels een juiste en verantwoorde keuze. In de badkamer zal veel vocht ontstaan, let dus extra goed op materialen en ventilatie. Het is daarom ook zeker geen overbodige luxe om te investeren in een goed ventilatiesysteem.

 

Ga voor een waterbesparende douche

Gemiddeld douchen we ongeveer negen minuten per douchebeurt. Dit komt erop neer dat we ruim zeventig liter warm water verbruiken per keer. Dit is best veel als je je bedenkt dat je dit met ongeveer 20% kan verminderen als je een waterbesparende douchekop gebruikt. Een waterbesparende douche kunnen tot maximaal zeven liter per minuut afvoeren waardoor je dus minder water verbruikt, daarnaast hoef je zeker niet in te leveren op comfort door de slimme technologie hierachter. Het is dus zeker aan te raden om voor een zuinige douchekop te gaan, er bestaan verschillende soorten zoals een heerlijke zuinige regendouche.

 

Een douche wtw

Een andere slimme manier om een ​​duurzamere badkamer te creëren is door gebruik te maken van zogenaamde ‘douchewarmteterugwinning’. Warme douches gebruiken de warmte die vrijkomt uit het douchewater om het koude water voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de ketel minder energie te verbruiken en kunt u besparen op stookkosten. Ook dit warmteterugwinsysteem is eenvoudig te installeren. Daarnaast is zo een douche niet prijzig, het is immers een investering die zichzelf binnen enkele jaren heeft terugverdiend.

Wil je meer tips voor een duurzame badkamer, klik dan hier!